Jak začít investovat

Investování je téma, jež v poslední době zajímá skoro každého. I ty největší konzervativce, kteří až doposud nechávali veškeré úspory na spořicím účtu. Jenže tato strategie nebývá nejvhodnější a do budoucna tomu nebude jinak. Čím dál tím víc lidí si tak klade otázku: „Jak začít investovat?“ Odpověď najdete v následujících řádcích.

Investováním můžete ochránit své úspory před znehodnocením vlivem inflace, zajistit si finanční stabilitu a vytvořit si dostatečné úspory pro budoucnost. Mnoho lidí ale investování stále odkládá, jelikož neví, jak začít.

Každý investor by měl nejprve učinit tyto kroky:

1. Definujte si konkrétní finanční cíle a kolik peněz jste ochotni investovat

Potřebujete mít v budoucnu dostatek prostředků pro kvalitní vzdělání vašich dětí? Plánujete za pár let vlastní bydlení? Nebo se trochu obáváte stáří a chcete mít jistotu, že prožijete důstojný podzim života bez ohledu na nejistou pomoc od státu? A jakou částku jste ochotni buď jednorázově, nebo pravidelně investovat?

2. Stanovte si investiční horizont

Jak dlouho chcete investovat? 5, 10, 20, či třeba 30 let? Stanovte si na základě výše uvedených finančních cílů orientační termín, kdy budete potřebovat „vybrat“ peníze a využít je ke splnění finančního cíle.

3. Promyslete si přístup k riziku

Jste ochotní jít do rizika a zvolit odvážnější strategii, která může přinést vysoký zisk, ale také výraznou ztrátu? Nebo se raději držíte při zemi a preferujete sice menší, ale pravděpodobnější zhodnocení úspor?

4. Zvažte, jaký druh investic je pro vás vhodný

Existuje mnoho druhů investic, jako jsou akcie, dluhopisy, podílové fondy, nemovitosti a další. Každý z nich má své klady i zápory. To samé platí pro aktivní a pasivní investiční strategie. Proto si tuto problematiku pečlivě prostudujte.

Je ale třeba mít na paměti, že investování bez znalostí a zkušeností může být riskantní a vést k finančním ztrátám. Proto zejména při začátku investování na vlastní pěst investujte pouze tolik peněz, kolik si teoreticky „můžete dovolit“ ztratit.

Většina odborníků se shoduje, že nejlepší možnost pro začátečníky představují podílové fondy, které jsou založeny na diverzifikaci investic a mohou tak pomoci minimalizovat riziko. 

Jedním z nich může být vlastní investiční fond Broker Consulting. Ten přináší kombinaci aktivní a pasivní investiční strategie. Díky tomu dosahuje výrazně nižší nákladovosti v porovnání s klasickými podílovými fondy, což ocení zejména začínající investoři.

Musíte si rovněž uvědomit, že investování není cesta k okamžitému – a zázračnému – zbohatnutí, ale dlouhodobá a koncepční činnost, která vám ve finále může přinést zajímavé zhodnocení vašich peněz.

Ráda pomohu i vám

Před zahájením investování je nejdůležitější mít optimálně nastavené cíle, časový horizont, přístup k riziku a druh investice. Proto je vhodné minimálně tyto první kroky konzultovat s odborníkem. Chcete mít jistotu, že hned ze začátku vyrazíte správným směrem? Kontaktujte mě. Už od roku 2016 pomáhám klientům výhodně investovat a ráda vám pomohu i vám.